Efectul terapiei locale cu estrogeni asupra aparatului uro-genital la femeile cu simptome de cistită interstițială/sindrom de vezică dureroasă aflate în premenopauză
Asocierea dintre vulvodinie și sindromul de vezică dureroasă/cistită interstițială – boală cronică cu etiologie necunoscută – poate implica mecanisme dependente de hormonul sexual, hormon care reglează și sănătatea vulvo-vaginală.
Studiul a investigat efectele tratamentului local cu estrogen asupra simptomatologiei uro-genitale la femeile aflate în premenopauză: 34 de femei (cu vârsta medie de 36,1 ani ± 8,4 ani) diagnosticate cu simptome de vezică dureroasă/cistită interstițială au fost tratate vulvo-vaginal cu o cremă cu estriol 0,5 mg administrat de trei ori pe săptămână; durata tratamentului a fost de 12 săptămâni.
Evaluarea inițială a fost efectuată prin chestionare validate și a semnalat vulvodinie la 94,1% dintre femeile din studiu. După 12 săptămâni de tratament cu estrogen local s-a evidenţiat un efect pozitiv semnificativ, atât în ceea ce privește funcția urinară, cât și cea sexuală (p < 0,001, pentru ambele). De asemenea, s-a înregistrat o îmbunătățire a indicelui de sănătate vaginală (p < 0,001) și a indicelui de maturare (p < 0,04).
Rezultatele studiului arată că administrarea locală (vaginală și vestibulară) a unei creme cu estriol timp de 12 săptămâni poate duce la ameliorarea simptomelor de vezică dureroasă, îmbunătățindu-se concomitent şi funcția sexuală.
Asocierea dintre durerea vaginală și durerea vezicală ar putea fi, prin urmare, legată de un mediu vaginal care poartă semne de hipoestrogenism, dar pentru a clarifica această problemă sunt necesare studii suplimentare.
Sursa: Gardella B. et all. – Effect of local estrogen therapy (LET) on urinary and sexual symptoms in premenopausal women with interstitial cystitis/bladder pain syndrome (IC/BPS). Gynecol Endocrinol.2015 Oct;31(10):828-32