Este important ca un bolnav de cistită interstițială să aibă o alimentaţie variată şi echilibrată, chiar dacă există unele restricții alimentare.
În general, pacienții cu simptomatologie de vezică dureroasă/cistită interstițială tolerează foarte bine legumele şi carnea (în special cea de pui), precum și hidrocarbonații (orez, cartofi, paste făinoase). Există și unele alimente care ar trebui evitate (a se vedea lista de mai jos), însă această listă trebuie personificată de fiecare pacient în parte.
Cum se procedează: se ține un jurnal alimentar în care se notează alimentele consumate și corelația cu apariția simptomelor de disconfort. Dacă la aceeași masă s-au consumat mai multe alimente din grupul celor ”de risc”, vor fi eliminate toate aceste alimente timp de câteva zile, până la dispariția simptomelor. Ulterior se vor reintroduce în alimentația treptat, unul câte unul, pentru a putea identifica acel aliment care dintre ele determină reapariția simptomelor.
Lista alfabetică a alimentelor considerate ”de risc”:
- Acid citric
- Alimente picante
- Ananas
- Aspartam
- Avocado
- Banane
- Băuturi carbogazoase
- Brânză veche
- Caise
- Cafea
- Carne de vită conservată
- Caviar
- Căpşuni
- Ceai negru
- Ceapă
- Ciocolată
- Ficat
- Hamsii
- Iaurt
- Maioneză
- Mere
- Nectarine
- Nitraţi/nitriţi
- Nuci
- Orice tip de carne (inclusiv peşte) afumată sau conservată
- Oţet
- Pâine de secară
- Pâine dospită
- Pepeni galbeni
- Piersici
- Prune
- Rodii
- Seminţe de bob
- Smântână acră
- Sos de soia
- Sos pentru salată
- Struguri
- Tofu
- Tutun
- Zaharină
Sursa: Urologic Nursing, apr 2000, vol 20, nr 2